otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Пещера "Шаренка"

Пещера "Шаренка" е пещера-музей, намираща се в мраморен масив в дълбок пролом, на около 2км от град Мадан. Носи името на най-големият квартал в Мадан - кв. Шаренка.

Пещерата е облагородена през 2008 г. по съвместен проект между общините Мадан и Керамоти. Превърната е в музей с 10 восъчни фигури в естествен размер. Фигурира в "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №87а, заедно с Кристалната зала "Родопски кристал" в Мадан.

Входът на пещерата е разположен в мраморна скала и след малък наклон се стига до подземен коридор, водещ до двете неголеми галерии. Археолози са установили , че в пещерата е извършван рудодобив, била е обитавана още през бронзовата епоха (16-12 в.пр.Хр.). На тавана на Голямата зала има процеп, който като естествен комин е играел важна роля за добиването и топене на руда. В "Пещера Шаренка" е възстановена експозиция от 10 восъчни фигури в естествен човешки ръст, огнище, оръдия на труда, както и съдове от бита.

Пещерата не присъства в картотеката на Българската федерация по спелеология

В района са изградени и няколко екопътеки по същия проект. Срещу входа на пещерата има водопад, а в близост до нея - дървена беседка с чешма. 

Поради ремонтни дейности пещерата не приема посетители в момента.

Рейтинг

Информация

Поради ремонтни дейности пещерата не приема посетители.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

До пещерата се стига по асфалтов път, а за любителите на пешеходния туризъм има планинска пътека с дължина около километър.