otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Етнографски ареален комплекс „Златоград"

В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения.

Обиколката на комплекса започва от музея, за да може посетителят да се запознае с историята на региона, преди да продължи. Музеят има археологическа сбирка, експозиция, която разказва за поминъка на местното население в миналото, колекции от носии, накити и обреден инвентар.

Обиколката продължава с посещение на занаятчийските работилници. Всяка една от тях е действаща и пред очите на посетителите опитните майстори творят изделия, които могат да се закупят.

Терзийската (шивашка) работилница ни запознава с традициите в този занаят чрез интересни колекции от стари фотоси, шевни машини, ютии, ножици и аршини. Тук могат да се закупят оригинални носии от всички краища на страната.

В гайтанджийската работилница могат да се видят машините за плетене на гайтани. Гайтаните са шнурове от вълна, които служат за украса на дрехите.

В сарашката работилница са представени и трите разновидности на занаята – седларство (изработване на ездитни и товарни седла), хамутчийство (изработване на ремъчните принадлежности за впрягане) и тапицерство (обшиване на седлата с подплънки).

В ножарската работилница може да се добие представа как се правят хладни оръжия, а в златарския дюкян може да се види колекция от руди и кристали от региона на Златоград, както и да се наблюдава работата на майстора ювелир.

Медникарската работилница запознава с производството на съдове от мед, а в резбарската може да се види как се украсяват изделия от дърво. Грънчарската работилница привлича с пъстрите и разнообразни съдове от глина. Последната работилница е тази на тъкача - тук се предоставя възможност да се видят произведенията на традиционното тъкачество и плетачество.

Една от атракциите на комплекса са трите водни съоръжения, които са действащи и днес – валявица, тепавица и воденица. Те се помещават в сграда, известна като Вунцовата воденица. Валявицата се използва за пране, тепавицата е съоръжение за обработка на вълнени тъкани, а воденицата - за мелене на брашно.

Атмосферата на най-южния ни български град ще ви пренесе в епохата на Възраждането. В комплекса се честват и големите български празници като Гергьовдев, Тодоровден и Трифон Зарезан. Събитията са съпроводени с много веселие, кръшни хора и вкусни традиционни ястия.

Богатият културен календар на комплекса предлага на туристите възможност да се запознаят с обичаите, бита и говора на местното население. Предлагаме и разнообразни маршрути с осигурен водач.

Рейтинг

Телефон

Музей на Етнографски комплекс:
03071 21 36

Уебсайт

http://eac-zlatograd.com

Мейл

eac@abv.bg

Цена

ход за Етнографския музей:

Възрастни – 2 лв.
Учащи и пенсионери – 1 лв.

Достъпът до работилниците е безплатен.

Беседи за целия комплекс се предлагат в Етнографския музей – цената е 20 лв. за група.

Работно време

Работно време на обектите в комплеса:

от 9 до 17 ч.
Почивен ден - вторник.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Златоград е малък град в Родопите, разположен само на 2 километра от границата с Гърция и на 60 км югоизточно от град Смолян.