otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Експозиция „Родопски кристал“

Кристалната зала "Родопски кристал" в Мадан се разглежда от над две хиляди души за година. Уникалната забележителност в миньорския град привлича български и чужди туристи с богата колекция от чудни кристални форми. Интересът към залата "Родопски кристал" нараства от година на година. 

Освен да се насладят на неповторимата гледка, посетителите могат да си купят за спомен специално изработени сувенири.

Колекцията от минерални кристални образци е добита от рудниците на ГОРУБСО в близост до Мадан.

Близо 600 експоната, извадени при добив на оловно-цинкови руди, впечатляват с уникалните си форми и отблясъци. Най-големият кристал е с размери 80 на 60 сантиметра. Кристална зала "Родопски кристал" е една от най-големите забележителности на родопския град Мадан. Създадена е през 1984 г.и е член на Международната асоциация на минераложките музеи. 

Най-разпространеният цинков минерал е сфалеритът. Неговото название идва от гръцката дума "sphalera", което означава лъжлив, измамлив. Тук могат да се видят кафяви, жълти и зелени клейофани, антрацитно черни марматити. Великолепни са рядко срещаните кристални форми на златистожълтите халкопирити. Богата е гамата от разновидности на най-разпространения в природата силикатен минерал - кварца. Красиви са кристалните групи от воднобистри - прозрачни разновидности на кварца.

Кристалната зала е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №87а, заедно с пещера "Шаренка".

Рейтинг

Адрес

 ул. "Явор" 1, Мадан

Цена

2 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Има паркинг.