otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Дяволският мост

Дяволският мост е над река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см. На централния свод на Дяволския мост е открит гравиран хексагон, който днес изследователите наричат „Печатът на Соломон“.

Мостът е построен в началото на 16 век по заповед и желание на султан Селим I като част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. На мястото на днешния мост някога е имало римски мост, част от значимия античен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа. По нареждане на султан Селим I през средновековието мостът бил възстановен, за да продължат и търговските връзки между двата географски района. Той бил известен с името „Шейтан кюприя“ (в превод от турски: Дяволски мост).

Легендата гласи, че години наред местните жители не можели да издигнат мост, свързващ двата бряга - буйната река все отнасяла основите му. Един ден се появил Дяволът и казал, че мостът ще бъде стабилен само ако изобразят неговия лик на него. Други споделят, че в един от камъните, с които е построен моста, личи отпечатък от стъпката на Дявола. Според трети - Сатаната спасил българска девойка от турски конници, които я преследвали. Стигайки до моста тя решила да сложи край на живота си, вместо да бъде отвлечена в плен, но тогава...турците избягали, разказвайки че са видели глава с рога във водата... И вие можете да я видите, но само по обяд между 11-12 часа, когато позицията и слънцето са такива, че оттражението на центалната арка образува окръжност.

Част от сцените на "Време разделно" са снимани на този мост.
През 1984 г. е обявен за паметник на културата.
В близост е изградена туристическа инфраструктура за отдих и пикник.

Рейтинг

Екстри

Маршрути

До Дяволския мост може стигнете по черен неравен път с автомобил, който започва от Ардино, преминава през безлюдно село на има Дядовци. През 2013 г. след възстановителни дейности, пътят от Ардино до Дяволския мост е асфалтиран.