otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Александровска гробница

Александровската гробница е открита през 2000 г. при разкопки на могилата Рошавата чука, разположена в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково. Гробницата е тракийска и е едно от най-значимите открития на българската археология.

Датирана е към 4 век пр.н.е. Принадлежала е на тракийски цар или знатен аристократ. Предметите, свързани с погребалната церемония и тракийските религиозни вярвания за отвъдния живот на високостатусната личност, са ограбени, но гробницата впечатлява с уникалните си стенописи. Гробницата има 10-метров дромос, правоъгълно преддверие и кръгла гробна камера с камбановиден свод. Ритуалното ложе е било разрушено още в древността.

Други гробници, които са украсени със стенописни изображения в България са тези в Казанлък, Свещари, Мъглиж. Картините изобразяват сцени или предмети от митичната биография на обожествения владетел – лов-инициация, отвъден пир, увенчаване, бойни сцени и др.

Гробницата в село Александрово е едно от най-големите съоръжения от този тип. Нейните стенописи са уникални по рода си. Те са из цялата гробница, в камерите, в коридора, в преддверието и представят различни сюжети. Най-разнообразни са стенописите в кръглата камера – тя е изографисана в шест хоризонтални пояса с различна широчина, разположени един над друг. Повечето фрески изобразяват ловни сцени.

През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи. Построяването му бе осъществено с дарение от японското правителство. Комплексът бе открит лично от японския принц Акишино и тогавашния президента на Република България - Георги Първанов. В музея е изградено точно копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, за разлика от оригинала.

Комплексът е включен към "100-те национални туристически обекта" под №72, заедно с Монумента на Св. Богородица в Хасково.

Рейтинг

Уебсайт

http://www.alexandrovo.com/en/

Цена

Входна такса за гробницата: възрастни - 4 лв.,
ученици, пенсионери и студенти - 2 лв.

Беседа на български и английски - 6 лв., изнася се от екскурзоводи към музейния център.

Работно време

Работно време на Музейния център на тракийското изкуство, село Александрово:

Май – октомври: 9:00 - 17:00 ч.
почивен ден – понеделник.

Ноември – април: 8:00-16:00 ч.
почивен ден – понеделник.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

20 км. източно от Хасково, село Александрово

Паркинг

Има изграден паркинг