otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Абритус

Абритос е археологически резерват на 2 км източно от град Разград, в местността Хисарлъка. Резерватът е на площ от 1000 декара и опазва археологическите останки от едноименния римски град.

Арбритус е основан като военен лагер в края на I век върху руини на тракийско неизвестно селище и в последствие се е разраснал до един от най-големите градски центрове в Долна Мизия. През V-VI век градът е важен християнски център, но е разрушен от аварите и славяните. През VII век върху руините на античния град възниква ранносредновековна българска крепост, разрушена при походите на киевския княз Светослав (968-971 г.). Средновековното поселение върху развалините на Абритус е унищожено напълно през XI век при печенежките нашествия. След това върху терена на Абритус няма обитатели.

През XIII-XIV век западно от района се намирало средновековно българско селище, известно под името Хръсград, Хезарград, Херазград, Хразград, както са го наричали турците, за което се знае твърде малко. Селището е превзето при османските нашествия към 1388-1389 г. Днешният Разград е негов продължител.

Разкопките започват през 1887 г., организирани от акад. Анани Явашов в западната част на Хисарлъшката могила. Той разкрил трикорабна базилика от V-VI в. С намерените материали е уредена сбирка в старата сграда на Разградската гимназия, което поставя началото на музейното дело в региона. Следващите разкопки Явашов провел през 1893 г., върху източната, най-висока част, където разкрил християнска куполовидна църква от V-VI в. През следващите години Карел Шкорпил публикува подробно описание и план на Хисарлъка.

Систематични археологически разкопки и проучвания започват от 1953 г., под научното ръководство на проф. Теофил Иванов и сътрудничеството на разградския Исторически музей, продължили до 1972 г. През първите години в източната част на античната крепост е разкрита голяма робовладелска частна сграда с вътрешен двор и 22 мраморни йонийски колони и 15 колони на южната страна, покрит тротоар и малък храм до западната страна на сградата, датирани в V-VI в. Така фортификационната система на Абритус получава своята завършеност с разкритите крепостни стени с 29 кули от 35 и 3 порти от четирите. Останалите шест кули и западната порта попадат под сградите на построения Завод за антибиотици и тяхното разкриване и експониране засега е невъзможно. Застроената площ, включена в крепостната стена и фортификационните съоръжения, обхваща 150 дка. На изток, извън крепостта, на около още 150 дка било разположено неукрепено селище, в което живеели занаятчии, дребни собственици и други заселници, придружавали римската армия. Така общата застроена площ на Абритус достига над 300 декара.

Една от сензациите на археологията е откриването на най-голямото в страната златно късноантично монетно съкровище от 835 броя (4 кг) монети, сечени от 10 императора и императрици от V в., управлявали Източната Римска империя и един управлявал Западната Римска империя.

Откриването на името и откриването на града е също голямо достижение на българската археологическа наука. В продължение на почти един век учените търсят античния град Абритус, описан от много летописци, особено във връзка с кръвопролитното сражение в околностите му през лятото на 251 г. между готи и римляни, когато загива римският император Траян Деций (249-251 г.) Археологическите проучвания продължават и днес.

Абритус е град с международна известност. Неговото проучване е съществен принос в развитието на българската историография и култура. През 1984 г. е обявен за археологически резерват. През 2014 г.отваря врати Интерактивният музей "Абритус", в който посетителите се срещат виртуално с откривателите на града. Планират се и 3D-прожекции.

Aрхеологически резерват и музеят са част от Регионален исторически музей – Разград и присъстват в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №48.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.abritus.org/bg/home.html
Facebook: https://www.facebook.com/Абритус-антично-селище-до-Разград-532291096835013/
Тел. на Интерактивния музей: 0878 901 431
E-mail: pegas_rz@abv.bg

Работно време:
От 01 април до 31 октомври: 09:00-17:00, без почивен ден.
От 01 ноември до 31 март: 09:00-17:00, с почивни дни събота и неделя (възможна е предварителна заявка)

Вход за Интерактивния музей:
-възрастни: 3,50 лв. (група над 10 души - 3,00 лв.)
-деца над 6г., ученици и пенсионери: 2,00 лв.
-деца под 6г. - безплатно
-екскурзоводска беседа и пълна анимация: 10,00 лв.

Вход за археологическия резерват:
-посещение: 2,50 лв.
-деца по 6г.: 1,00 лв.
-хора в неравностойно положение - безплатно
-беседа: 5,00 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Гр. Разград, местност Хисарлъка - стига се по бул. "Априлско въстание", вдясно ще видите обозначение за археологическия комплекс.

Паркинг

Паркинг има до булеварда, зад надписа ABRITVS.